Miért különbözik a függvénygenerátorom menüből beállított illetve kimeneti jelszintje ?

Miért különbözik a függvénygenerátorom menüből beállított illetve kimeneti jelszintje ?

... kérdezte egy Ügyfelünk a napokban. Egy gyors (táv)nyomozással kiderítettük, hogy nem a készülékkel van gond, a nem megfelelő mérési érték onnan ered, hogy a menüből beállított jelszint nem volt megfelelő a műszerre csatlakoztatott terheléshez.

Műszer Depó
Műszer Depó

A függvénygenerátorok, - így a Siglent SDGxxx sorozatú műszerei is - 50 ohm-os kimeneti impedanciával rendelkeznek. A legtöbb generátornak nincs mérési funkciója, vagyis a felhasználó beállíthatja a kimeneti hullámforma amplitúdóját, azonban a műszernek nincs lehetősége ellenőrizni, hogy a tényleges feszültség maximum megegyezik a beállítottal.

Minden esetben az javasoljuk, hogy a hullámformát ellenőrizzék egy oszcilloszkópon vagy digitális multiméteren, mivel ezek nagyimpedanciás  (1MOhm-os vagy nagyobb ) bemeneti fokozattal rendelkeznek.

Amikor a műszer kimeneti impedanciája 50 Ohm-os értékre van állítva, a terhelés pedig ennél jóval nagyobb impedanciával rendelkezik, a kimeneti feszültség túlnyomó része a külső terhelésen fog esni, míg a menüben a beállított feszültség ennek körülbelül a felét fogja mutatni.