MÉRÉSTECHNIKA - VEZÉRLÉSTECHNIKA - AUTOMATIZÁLÁS

Digitális oszcilloszkóp

Cégünk a Rohde&Schwarz, Rigol, Siglent valamint Owon gyártók képviseletét látja el. A belépő szintű digitális oszcilloszkópoktól kezdve a professzionális laborműszerekig bezárólag, gyártóink teljes termékválasztékát megtalálhatod szaküzletünkben illetve webáruházunkban !

A digitális oszcilloszkópokkal most ismerkedő vásárlóinknak - a választást megkönnyítendő - egy rövid ismeretőt állítottunk össze, mely ide kattintva olvasható.

Sávszélesség

A gyártók által használt definíció szerint az oszcilloszkópok sávszélessége az a jelfrekvencia, ahol a mért eredeti színusz jel -3dB csillapítást, vagyis közel 30%-os amplitudo csökkenést szenved. Emiatt műszerünk határfrekvenciájához közel eső színuszos jelek mérésekor a jelszintek mérésének pontossága csökken, míg a nagy felharmonikus tartalmú jeleknek - ilyenek például a négyszögjelek - már a jelalakjukban is jelentős változás, torzulás tapasztalható.

Azt javasoljuk, hogy (amennyiben teheted) a mérni kívánt legnagyobb frekvenciájú jelnél ötször nagyobb sávszélességű oszcilloszkópot válassz. Ennek megfelelően a hangfrekvenciás áramkörök illetve egyszerűbb digitális áramkörök vizsgálatához, autodiagnosztikai hibakereséshez az 50MHz-es illetve 70MHz-es sávszélességű műszerek is megfelelőek, addig komplexebb áramköri vizsgálatokhoz már szükséges lehet a 100MHz-es illetve 200MHz-es határfrekvenciájú digitális oszcilloszkópok használata.

Csatornaszám

Termékkínálatunkban 2 illetve 4 csatornás műszerekkel találkozhatsz. Noha a legtöbb méréshez a két csatorna (bőven)elegendő, a digitális áramkörök térhódításával egyre több esetben válik szükségessé különféle adatbuszok, órajelek, időzítések egyidejű vizsgálata, ezekben az esetekben viszont jól jön az a plusz két csatorna... Amennyiben a digitális áramkörök analizálásához ennél több csatorna figyelemmel kísérése szükséges, MSO (Mixed Signal Oscilloscope) készülékeink választását javasoljuk, melyek a 2db vagy 4db analóg bemeneti csatorna mellett 16db digitális csatorna fogadására illetve analizálására is alkalmasak.


Mintavételi sebesség

Mivel a digitális oszcilloszkópokban a mérni kívánt jelalakok mérése illetve megjelenítése mintavételezéssel történik, ezeknek a műszereknek az egyik legfontosabb jellemzője a mintavételezési sebességük. Bár a Nyquist tétel alapján a mintavételi sebességnek a mért jel legalább kétszeresének kell lennie, a digitális oszcilloszkópok esetében a pontos megjelenítéshez ennek legalább 5-szörös értékével kell számolnunk. Szerencsére már a belépő szintű műszerek mintavételi sebessége is az 1-2 GSa/s tartományban található, és így az analóg "alapmérésekhez" bőséges mintavétellel rendelkeznek , addig a Rigol Ultravision II architekturára épülő műszerei már 8-10 GSa/s valósidejű mintavételezési sebességre is képesek, lehetőséget nyújtva a nagyon rövid idejű jelváltozások, jitterek analizálására is. De mielőtt az egyre nagyobb és nagyobb mintavételi sebességek bűvöletébe esnénk, fontos tudni, hogy a gyártók ezt a paramétert 1db bemeneti csatorna használatára vonatkoztatva adják meg. Így a 10GSa/s "álomsebesség" két bemeneti csatorna egyidejű használata esetén már "csak" 5GSa/s, négy csatorna esetén pedig 2.5GSa/s értékre csökken. Ami persze így is lélegzetelállító érték, melyről néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk. Néhány év múlva pedig valószínűleg megmosolygunk...

Memóriamélység

A mérési mintákat a digitális oszcilloszkópok a kijelzés, feldolgozás illetve későbbi analízis céljára átmeneti memóriában tárolják. Ennek a beépített memóriának a nagyságát jelzik a gyártók a memóriamélység paraméterrel. Ez az adat az egyidejűleg tárolható mérési pontok (minták) számát jelöli, mértékegységét MPts-ben, millió (mérési) pontban adják meg. 
A véges memóriakapacitásukat a digitális oszcilloszkópok úgy próbálják kompenzálni, hogy a mintavételi sebességet automatikusan a mért jel periódus idejéhez és alakjához valamint a használt időalaphoz igazítják, azaz megpróbálják a legoptimálisabb beállítást használni. Ennek köszönhetően - látszólag - minden esetben a kijelzés pontosan leköveti a mért jelalakot, azonban ha a tranziensekbe, jitterekbe az oszcilloszkóp képernyőjén belenagyítunk (zoom-olunk) máris láthatóvá válik a hiányzó mérési pontok helye. A legkézenfekvőbb megoldást a lehetőségekhez képest a legnagyobb memóriával rendelkező műszer választása jelenti, de mivel az automatikus mintavételezési sebesség a műszerek menürendszeréből felülbírálható, a gyakorlottabbak mindig az adott mérési feladathoz tudják konfigurálni digitális műszerüket.

Triggerelési lehetőségek

Az oszcilloszkópok trigger funkciója biztosítja a mérni kívánt jel megfelelő pontjától történő, vízszintes kijelzését, más szóval szinkronizálja azt, akár folyamatos,- akár egyszer ismétlődő jelektől beszélünk. A korszerű digitális oszcilloszkópokban a szokásos "forrás", "szint", "kezdő irány", "elő-indítás" illetve "késleltetett indítás" trigger módok mellett mellett már számtalan egyéb indítási mód (például video jelhez történő triggerelés, soros adatbuszok jelfolyamához történő triggerelés) is megtalálható, speciális mérési feladatok esetén érdemes ezt is figyelembe venni.

Mérőfejek

Érdemes mindjárt az elején tisztázni, hogy az általunk forgalmazott Rohde&Schwarz, Rigol, Siglent valamint Owon oszcilloszkópoknak alaptartozéka a műszer bemeneti csatorna-számának megfelelő mennyiségű, azaz 2db vagy 4db, 1:1 illetve 10:1 osztásarányú passzív mérőfej, melyek minden esetben (jóval) magasabb határfrekvenciájúak mint maga a műszer. Amennyiben a műszer specifikációjánál (általában 50V-100V közötti) magasabb feszültséget vagy pedig áramot szükséges mérni, kivétel nélkül minden gyártó kínál nagyfeszültségű illetve nagy áramú mérésekhez szükséges speciális például differenciál mérőfejeket is.

Végül, a legfontosabb:

Vásárolj megbízható forrásból, hivatalos gyártói képviselettől származó oszcilloszkópot !

A szaküzletünkben vásárolt műszered mellé 3 éves gyártói garanciát és kiemelt műszaki támogatást is nyújtunk a számodra !